Buiten De Orde #4 2022

Voor jullie ligt de vierde editie van de Buiten de Orde, jaargang 2022. Het is een winter nummer geworden met wat ons betreft zeer indrukwekkende illustraties over de opstand in Iran. In Iran heeft de bevolking wel ervaring met opstanden. Het momentum en de noodzaak om op te staan tegen het religieuze, totalitaire systeem is momenteel enorm.
Na de moord op de 22-jarige student Jina Mahsa Amini op 16 september 2022 gaan dagelijks duizenden Iraniërs de straat op. Ze demonstreren voor meer vrijheid en gelijke rechten. Deze protesten in Iran richten zich tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei.
Sinds 1979 zijn Iraniërs al veel vaker in opstand gekomen; eerst tegen de dictatuur van de Sjah, vervolgens in 2009 tegen de verkiezingsfraude van de heersende religieuze machthebbers en nu in 2022 onder andere tegen de onderdrukking van vrouwen en Koerden in de Iraanse samenleving. In deze Buiten de Orde vind je hierover verhalen, analyses en visies vanuit verschillende invalshoeken.

De acties – lees opstanden – tegen de klimatologische vernietiging moeten, wat veel kritische linkse mensen betreft, geïntensiveerd worden. Er is geen tijd meer voor nog meer milieutoppen in verre landen, waar neoliberale partijbonzen naartoe vliegen om alleen maar te praten over hoe hun winsten op iets duurzamer wijze kan worden veiliggesteld. Er is geen tijd meer om mensen te vragen om niet meer te vliegen, wat het nieuwe progressieve motto is geworden.

Tijdens het schrijven van dit redactioneel waren er acties van klimaatactivisten bij Schiphol. Dat waren goede acties waarbij de kern van de absurde vormen waarop het klimaat wordt vernietigd goed werd aangeduid, door onder andere de blokkade van privéjets. Echter zal de eis voor de krimp van Schiphol niet genoeg zijn. In een ooggetuigenverslag van de Code Rood-acties in België wordt een oproep gedaan tot het intensiveren van de strijd en een activisme zonder compromissen. Het is wat ons betreft tijd om direct afscheid te nemen van de fossiele brandstofindustrie. Het is dan ook noodzakelijk dat er voor, tijdens en na de golf van opstanden ideeën beschikbaar zijn aan de hand waarvan we de samenleving kunnen herinrichten.

Een redevoering ter nagedachtenis aan de anarchist David Graeber gaat in op de neoliberale mythes die ons ervan weerhouden in alternatieve mogelijkheden te denken. Het is een mythe dat een individualistisch kapitalistisch systeem natuurlijk en normaal zou zijn.
Een uitvoerig artikel over de achtergronden van alternatieve, digitale valuta gaat in op de vraag of we met het bouwen op deze technologische uitvindingen het anarchisme bereiken dat we voor ogen hebben.

Dat opstanden niet altijd slagen zoals we ons voorstellen is uiteraard een zeer bekend verschijnsel. In een vertaald artikel over de opstanden in Sri Lanka, in de zomer van 2022, kunnen we teruglezen hoe succesvol het wegjagen van de president was en hoe betrekkelijk eenvoudig het was voor bestaande politieke oppositiepartijen om de macht weer naar zich toe te trekken.

In deze editie ook weer de vertrouwde rubrieken: de boekenrubriek opgesteld door het Fort van Sjakoo, die zal helpen bij het doorkomen van de wintermaanden; een actueel overzicht van het verzet en protest vanuit migrantenperspectief in de kroniek Migratiestrijd en een kritisch-filosofische blik op de maatschappij via het bekende Dialoog je. Met enige trots kunnen we ook melden dat er twee nieuwe rubrieken zijn bijgekomen: Soundtrack voor de revolutie en Een graai uit de kast. Hier vind je een uitvoerig interview met Nico van Apeldoorn (onder andere muzikant en activist) plus een korte beschrijving van politiek geëngageerde muziek en artiesten.

Redactie