Buiten de Orde #3 2016: Electoralisme

Themanummer: Electoralisme. Daarin: een stuk over de Rapaillepartij, een analyse van het enthousiasme dat groeperingen als Podemos en Syriza in radicale kring opwekten, stukken over lokale democratie, plus over Brazilië en over de Stadspartij in Den Haag. Voorts aandacht voor veilige ruimten, een syndicalistisch initiatief in Griekenland, een sociaal centrum in Slovenië, de spoorwegstaking in België, over antiracisme en antifascisme  in Nederland, over Constant Nieuwenhuis. En meer…

Download deze uitgave

Antifascisme, wel en wee

Op zoek naar horizontale solidariteit

De PVV rukt op, en in het kielzog van Wilders houden racistische menigten en soms regelrechte knokploegen huis. Tegenover dit aanzwellend fascistische getij zien we slechts zwak en verbrokkeld verzet. Bezorgdheid is wijdverbreid, maar het zet weinig zoden aan de dijk. Antiracisten en antifascisten staan zwak. Het is zaak dat we kijken in hoeverre we daar zelf soms aan bijdragen.

De hoop achter Sanders, de angst achter Trump

Verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten

De voorverkiezingen naderen hun treurige ontknoping, met Donald Trump als winnaar in het Republiekeinse kamp, en Hillary Clinton steeds verder op voorsprong bij de Democraten. Het gaat uitdraaien op een verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton, en dat wordt een campagne van de angst.

Copy cats are go!

Boos, verdrietig, moedeloos word je van veel gebeurtenissen. Een gevoel van onmacht maakt velen onder ons vaak somber en negatief. Vreselijke toestanden en laffe directe aanslagen op mensen die van een andere wereld durven dromen. Een doorgaande vernietiging van de resterende natuur op deze toch al kleine planeet. De terreur tegen ieder ‘alternatief’, zoals de aanslag in Suruç (Turkije) of het (para)militaire geweld tegen de ‘opstandige’ bevolking in Mexico. Van staats- tot IS-geweld tegen een ieder die het anders ziet.