Buiten de Orde Lente 2011

Het is sinds lang weer aan het broeien in de wereld. We begonnen bijna te geloven dat de meeste mensen in de Arabische wereld en in Europa zich voorgoed hadden neergelegd bij hun treurige situatie. Maar de wanhoopsdaad van een enkel individu kan de woede en de hoop van honderden miljoenen mensen tot uitbarsting laten komen. En wat er daarna gebeurt is aan de mensen zelf, althans als het aan ons, als anarchisten, ligt.

In dit nummer wordt de nodige aandacht besteed aan deze golf van oproer. Bijvoorbeeld aan de opstanden in Noord-Afrika, waar Peter Storm het een en ander over te zeggen heeft. Ook in Europa hebben we de afgelopen maanden meer tekenen van opstandigheid gezien. Denk aan het felle verzet tegen de bezuinigingen in Groot-Brittanniƫ, waarover Jan Bervoets een artikel schreef.

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat al die opstandigheid uiteindelijk weer wegebt en dat we weer overgaan tot de suffe kapitalistische orde van de dag. Maar hoe deze ontwikkelingen ook uitpakken, ze onderstrepen nog eens dat een andere wereld mogelijk is. Deze lente is nog lang niet voorbij.