BdO 2020 #1: Anti-validisme

Met enige coronacrisisvertraging is de eerste uitgave van de Buiten de Orde van 2020 verschenen. Dit keer weer een nummer met een thema-katern. Het thema: anti-validisme. Daarin artikelen over bijvoorbeeld de praktijk waar mensen met een beperking in het dagelijks leven tegenkomen, het onbegrip, de misplaatste hulpaanbiedingen en dergelijke. Maar ook een bespreking van Karlijn Roux’ indrukwekkende boek In verwarde staat, diverse stukken van de hand van de auteur daarvan zelf, een artikel over eugenetica in de twintigste eeuw, en veel meer.

Karlijn heeft bovendien op prijzenswaardige wijze als gastredacteur opgetreden voor het thema. Zij heeft niet alleen menig artikel geschreven en vertaald, maar ook een zeer bont boeket aan aangrijpende en boeiende artikelen bijeen gekregen. Haar werk geeft dit eerste nummer van het jaar een bijzondere kwaliteit.

Buiten het themakatern bevat dit nummer artikelen die een licht werpen op de strijd van de Gele hesjes in Frankrijk, een bespreking van Rutger Bregmans’ bestseller De meeste mensen deugen, een toespraak van de anarchist Sébastian Fauré uit de archieven, en een verslag van de uitvaartplechtigheid van de begin dit jaar overleden activiste en dierbare vriendin Dhjana, plus een bij die gelegenheid gehouden toespraak.

 

 

De Vrije Bond als draaideur van de anarchistische beweging

De Vrije Bond bevindt zich in een unieke positie. We zijn de enige grote anarchistische federatie in Nederland en Vlaanderen. Dat betekent dat we veel infrastructuur hebben opgebouwd en veel kennis en contacten hebben. We moeten deze positie daarom toepassen om mensen hun plek te laten vinden in de bredere beweging. Zo kunnen we niet alleen meer invloed uitoefenen, maar ook bouwen aan een duurzame en diverse beweging waarin mensen zich thuis voelen en kunnen doen waar zij goed in zijn.